Ethisch hacken met pentesten

Het is aan de orde van de dag en veel MKB bedrijven in Nederland hebben hier dagelijks mee te maken. Het aantal cyberaanvallen stijgt jaarlijks met alle gevolgen van dien, maar hoe veilig is jouw IT omgeving eigenlijk? Om hier achter te komen moet je een specialist in Cybersecurity inschakelen. Door middel van ethisch hacken en pentesten vind je de zwakke plekken, waarna je deze doelgericht kan beveiligen. Zo minimaliseer je de kans op datalekken, ransomeware (gijzelsoftware) of andere veiligheidsincidenten.

Ransomeware en Universiteit Maastricht

Onlangs werd de Universiteit van Maastricht gehackt. Een goed voorbeeld van wat het kan doen met een organisatie. De complete IT omgeving, het netwerk en servers werden platgelegd en versleuteld. Ook was het niet meer mogelijk om bij de back-ups te komen. Preventieve cybersecurity en monitoring van het netwerk had dit kunnen voorkomen.

Hackers bleken naderhand al 2 maanden toegang te hebben tot het systeem en hebben alles dan ook goed kunnen voorbereiden. De universiteit heeft uiteindelijk een som van 200 duizend euro in bitcoins moeten betalen om de gijzeling op te heffen.

Hoe zit het eigenlijk met de beveiliging van jouw ICT-omgeving?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Migratie of implementatie voor Microsoft 365? Vraag een ervaren specialist

Phishing test uitbesteden? Vraag het een expert

IT Veiligheid checken met Pentest